سختی گیر رزینی

سختی گیر رزینی

سختی گیر (water softener) یکی از تجهیزات تصفیه آب می باشد که برای حذف سختی آب به کار برده می شود. مقادیر پایین سختی آب را می توان با استفاده از جوشاندن تا حد زیادی برطرف نمود. سختی آب می تواند زندگی روزمره افراد را با مشکل مواجه نماید از این رو برای برای برطرف نمودن سختی آب استفاده از یک دستگاه سختی گیر آب به خصوص نوع سختی گیر رزینی بهترین گزینه به شمار می رود. آب سخت می تواند به مرور زمان با تشکیل رسوب در سیستم لوله کشی منازل باعث گرفتگی لوله ها شده و در نتیجه کاهش فشار آب را خواهیم داشت. همچنین سختی آب دوام و طول عمر لوازم خانگی را تا حد زیادی کاهش می دهد. میزان رسوبات ناشی از سختی آب با افزایش درجه حرارت آب افزایش خواهد یافت.

دستگاه های سختی گیر آب را می توان در مسیر لوله کشی آب منازل قرار داد تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آید. همچنین از سختی گیر آب جهت پیش تصفیه در دستگاه های تصفیه آب نیز استفاده می گردد. این دستگاه ها دارای انواع مختلفی هستند که از آن جمله می توان به سختی گیر رزینی، سختی گیر مغناطیسی و سختی گیر الکترونیکی اشاره کرد. اما رسوب گیر رزینی جزو پرکاربرد ترین انواع دستگاه های سختی گیر آب به شمار می رود و طرفداران بسیاری دارد. این دستگاه ها جزو پرفروش ترین محصولات شرکت آذر استیل فناوران به شمار می رود و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.

سختی آب چیست؟

سختی آب به دلیل وجود املاح و مواد معدنی در آب به خصوص کلسیم و منیزیم اتفاق می افتد. آب های زیرزمینی به دلیل عبور از میان سنگ ها و مواد معدنی، حاوی مقدار زیادی املاح معدنی می باشد. به همین دلیل سختی آب های سطحی مانند رودخانه ها بسیار کمتر از آب های زیرزمینی می باشد. سختی آب دلیل اصلی گرفتگی لوله های آب، کف نکردن صابون و سایر مواد شوینده، باقی ماندن لکه های سفید بر روی ظروف شسته شده و بسیاری مشکلات دیگر است.

سختی آب به دو صورت دائمی و موقت وجود دارد. سختی موقت آب معمولا با جوشاندن تا حد زیادی برطرف می شود اما سختی دائم آب با استفاده از روش های نوین قابل حذف می باشد. سختی گیر رزینی با عملکرد فوق العاده در حذف سختی دائمی آب می تواند از آسیب رسیدن به لوازم خانگی شما جلوگیری نماید و از همه مهمتر استفاده از این دستگاه برای حفظ سلامتی در مناطقی که سختی آب زیاد است ضروری می باشد.

انواع سختی گیر رزینی

سختی گیرهای رزینی را بر اساس جنس بدنه می توان به دو دسته فلزی و فایبرگلاس تقسیم بندی نمود.

سختی گیر رزینی فلزی

این نوع از سختی گیرهای رزینی معمولا از جنس استیل یا گالوانیزه و به شکل استوانه ای عمودی ساخته می شوند. این نوع از سختی گیرها تحمل فشار کاری بین ۴ تا ۷ بار را دارند و با توجه به جنس فلز به کار رفته در ساخت دستگاه توانایی تحمل فشار تا ۲۰ بار را نیز دارند. از سختی گیرهای فلزی معمولا زمانی استفاده می شود که ظرفیت بالا جهت سختی گیری آب مورد نیاز باشد.

سختی گیر رزینی فایبرگلاس

نوع فایبرگلاس سختی گیرهای رزینی از الیاف فایبرگلاس بافته شده بر روی پلی اتیلن تشکیل یافته است. این سختی گیرها قابلیت تحمل فشار کاری تا ۱۴ بار را دارا می باشند. سختی گیر فایبرگلاس نسبت به نوع فلزی سبک تر بوده و قابلیت حمل بیشتری دارد.

در یک تقسیم بندی دیگر سختی گیرهای رزینی را بر اساس نوع عملکرد می توان به دو نوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک دسته بندی نمود.

سختی گیر رزینی اتوماتیک

سختی گیرهای اتوماتیک قابلیت تنظیم برنامه زمانی جهت احیای رزین به صورت خودکار را دارا می باشند. این دستگاه ها با سنجش میزان سختی آب و میزان مصرف آب، زمان بندی برنامه احیای رزین را بدون نیاز به اپراتور انجام می دهد. سختی گیرهای رزینی اتوماتیک از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه می باشند زیرا از هدر رفت آب جلوگیری به عمل می آورد و راندمان کاری بالاتری دارد.

سختی گیر رزینی نیمه اتوماتیک

سختی گیرهای نیمه اتوماتیک عملیات احیای رزین را با استفاده از یک شیر دستی سه حالته انجام می دهند که توسط اپراتور صورت می گیرد. تفاوت اساسی این نوع سختی گیر با نوع اتوماتیک در شیر بک واش می باشد که در نوع نیمه اتوماتیک قابلیت برنامه ریزی جهت احیای رزین وجود ندارد و باید به صورت دستی توسط اپراتور صورت پذیرد.

نحوه عملکرد سختی گیر رزینی

سختی گیرهای رزینی با استفاده از فرآیند تبادل یونی، اقدام به حذف یون های کلسیم و منیزیم می نمایند که عامل اصلی در ایجاد سختی آب به شمار می روند. این فرآیند توسط رزین های سختی گیر داخل مخزن دستگاه انجام می گیرد. روش کار در این دستگاه بدین صورت است که آب دارای سختی مقدار زیادی یون های کلسیم و منیزیم دارد که در هنگام عبور آب از میان دانه های رزین یون های مثبت کلسیم و منیزیم توسط یون های منفی رزین جذب می شوند و بدین از سختی آب کاسته می شود. با جذب این یون ها توسط رزین، یون سدیم در آب آزاد می گردد و بدین ترتیب فرآیند سختی گیری آب تکمیل می گردد.

با گذشت زمان و جذب میزان بالای یون های کلسیم و منیزیم توسط رزین ها راندمان دستگاه افت می کند و به اصطلاح رزین اشباع می شود. برای افزایش راندمان دستگاه لازم است تا عملیات احیای رزین صورت پذیرت که به این عملیت بک واش گفته می شود. پس از انجام بک واش دستگاه دوباره قادر خواهد بود تا سختی گیری آب را به طور کامل انجام دهد.

بک واش چیست؟

بک واش از جمله مهم ترین مراحل کار دستگاه سختی گیر رزینی می باشد. زمانی که عملیات بکواش در جریان باشد جهت جریان آب معکوس شده و محلول آب و نمک از پایین وارد دستگاه می شود تا فرآیند احیای رزین ها انجام پذیرد. با انجام عملیات بک واش فشردگی به وجود آمده در بستر رزینی به دلیل استفاده مداوم برطرف می شود. همچنین ذراتی که در لابه لای بستر شنی گیر کرده اند با انجام بکواش از دستگاه خارج می شوند.

اجزای اصلی سختی گیر رزینی

 مخزن فلزی یا فایبرگلاسی

مخزن اصلی دستگاه های سختی گیر رزینی که حاوی رزین های کاتیونی و آنیونی می باشد و با توجه به ظرفیت دستگاه از قطر ۲۰ سانتیمتر تا قطر ۳ متر و ارتفاع ۱ تا ۲٫۵ متر امکان طراحی و ساخت آن وجود دارد. در داخل این مخزن نازل هایی از جنس پلی اتیلنی یا برنجی جهت عبور آب تعبیه شده است که از میان سوراخ های ریز نازل ها آب با فشار عبور می نماید اما رزین موجود در مخزن به علت ریز بودن سوراخ های نازل و همچنین وجود بستر شنی، اجازه عبور پیدا نمی کند.

رزین سختی گیر

رزین موجود در داخل مخزن اصلی ترین بخش عملیات سختی گیری آب را بر عهده دارد. داخل مخزن رسوب گیر رزینی از یک بستر شنی که معمولا شن سیلیس دانه بندی شده می باشد تشکیل یافته که با توجه به طراحی دستگاه از میزان مورد نیاز رزین سختی گیر پر می گردد. رزین های مورد استفاده در مخزن سختی گیر با توجه به نوع تصفیه آب انتخاب می گردد و در انواع کاتیونی، آنیونی و میکس پد موجود می باشد که با با استفاده از روش تبادل یونی عملیات سختی گیری آب انجام می گیرد.

شیر چند راهه سختی گیر

شیر سختی گیر یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده دستگاه سختی گیر رزینی می باشد که تمامی مراحل شستشو و احیای رزین توسط آن انجام می شود. شیر چند راهه بر دو نوع سولو ولو و شیر پلی اتیلن اتوماتیک و نیمه تاتوماتیک تقسیم بندی می گردد.

کاربردهای سختی گیر رزینی

  • کاهش میزان سختی آب های آشامیدنی
  • جهت پیش تصفیه آب ورودی به دستگاه تصفیه آب صنعتی
  • جهت کاهش سختی آب مورد استفاده در موتورخانه ها و سیستم های گرمایشی
  • برای از بین بردن سختی آب مورد استفاده در برج خنک کننده، بویلر، دیگ بخار و…

قیمت سختی گیر رزینی

قیمت دستگاه سختی گیر جزو مهمترین پارامترهای تاثیر گذار هنگام خرید سختی گیر رزینی می باشد. عوامل مختلفی در تعیین قیمت دستگاه های سختی گیر موثر هستند که در ادامه به بررسی برخی از مهمترین این عوامل خواهیم پرداخت.

  • ظرفیت : ظرفیت دستگاه سختی گیر هر چه بیشتر باشد از قیمت بالاتری برخوردار خواهد بود و هزینه های تعمیر و نگهداری آن نیز بیشتر می شود.
  • جنس بدنه : جنس بدنه و ضخامت بدنه از جمله عوامل دیگر تاثیر گذار در قیمت رسوب گیر رزینی می باشد. اینکه بدنه دستگاه از جنس فایبرگلاس باشد و یا فلزی قطعا در قیمت تمام شده دستگاه تفاوت خواهد داشت. همچنین ضخامت ورق به کار رفته در ساخت سختی گیر مخصوصا در نوع فلزی باعث تغییر در قیمت نهایی می شود.
  • نازل : جنس و کیفیت ساخت نازل در عملکرد دستگاه تاثیر مستقیم دارد و هر چه باکیفیت تر باشد قیمت بالاتری نیز خواهد داشت.
  • شیر کنترلی : استفاده از شیرهای کنترلی اتوماتیک با توجه به اینکه نسبت به شیرهای کنترلی سلو ولو از قیمت بالاتری برخوردارند در نتیجه موجب افزایش قیمت تمام شده رسوب گیر رزینی خواهد شد.
  • رزین : رزین های سختی گیر موجود در بازار در انواع مختلف با برندهای گوناگون به فروش می رسند. اینکه شما از چه نوع رزینی در سختی گیر استفاده نمایید موجب تغییر در قیمت نهایی دستگاه می شود.

عوامل دیگری مانند کیفیت و ظرفیت تانک نمک، گیج فشار و دوبلکس بودن سیستم تصفیه نیز می توانند در قیمت تمام شده دستگاه سختی گیر تاثیر داشته باشند. برای اطلاع از قیمت بروز دستگاه سختی گیر رزینی می توانید با کارشناسان ما در شرکت آذر استیل فن آوران تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم در اختیار شما قرار بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

فیلد های ستاره دار* الزامی می باشند.